Realitate Virtuala in Medicina
Primul lucru la care ne gandim cand auzim termenul Realitate Virtuala  sunt jocurile video. 

Dincolo de jocurile video, aplicatiile VR-ului (Virtual Reality)sunt mult mai multe si mai diverse, cum ar fi armata (pentru antrenamentul militarilor sau simularea acordarii primul ajutor pe campul de lupta), sport (antrenament, testarea unor echipamente sportive), educatie, constructii (simularea unei constructii in stadiul de planificare inca nu a devenit o norma, dar va fi in viitorul apropiat),  filme (ex. Matrix), site-uri de patrimoniu (cu ajutorul VR se pot vizita virtual monumente, galerii de arta, etc), divertisment. 

 

Un domeniu cu potential foarte mare pentru Realitatea Virtuale este cel medical. 

Asa cum un pilot se antreneaza zeci de ore pe simulatoare, inainte de a urca in carlinga, si un chirurg ar trebui sa faca aceleasi lucru inainte de a incepe sa faca interventii propriu-zis.  Desi este la inceput, antrenamentul pe simulatoare chirugicale devine din ce in ce mai popular in spitale si clinici. 

 
Solutia cea mai eficienta pentru tratarea fobiilor este expunerea pacientului la mediul sau situatia de care ii este teama. Realitatea Virtuala este instrumentul potrivit pentru a crea aceste medii care sa fie in siguranta pentru pacient. Planificarea chirurgicala si recuperarea neuromotorie sunt alte aplicatii ale VR-ul in medicina.  

Un avantaj major al Realitatii Virtuale in medicina este acela ca medicii se pot antrena intr-un mediu sigur, fara sa supuna pacientul la vreun pericol. 

Cateva aplicatii de VR medical:

1) Virtually Better
 

Este una dintre cele mai vechi companii de VR, fiind infiintata in 1996.  Virtually Better trateaza fobiile precum teama de inaltime, teama de furtuni, teama de zbor sau de vorbit in public, expunand pacientii la mediul sau situatiile de care le este teama. 

 Video ... 


2)
OssoVR

Un start-up care foloseste realitatea virtuala in simularea chrurgiei ortopedice. 

Aceasta este folosit in antrenamentul medicilor rezidenti. 

Ideea i-a venit fondatorului nemultumit de pregatirea pe care a primit-o in timpul rezidentiatului in chirurgie ortopedica.

 Video...


3)
VirtaMed 
este un alt simulator chirurgical creat de o companie elvetiana, in 2007.

VirtaMed simuleaza cu precizie interventiile chirurgicale, fiind folosit pentru     antrenamnetul medicilor. De exemplu, in opertiile de genunchi, medicii pot   vedea, virtual, in interiorul genunchiului, primesc feedback tactil si vizual pentru diferite patologii sau anatomii, pot obtine imagini floroscopice fara expunera la radiatii, printre altele. 

Din 2013, fiecare medic elvetian care vrea sa se  specializeze in chirurgie ortopedica, are de trecut un examen pe simulatorul virtual VirtaMed

Video OssoVR...

 

4) VirZOOM

Antrenamentul de bicicleta devine mult mai interactiv si funny cu Realitatea  Virtuala. Ochelarii de VR ii dau senzatia user-ului ca este intr-o  batalie, ca escaladeaza munti, sau ca este in timpul unui joc pentru care trebuie sa acumuleze puncte, sa treaca anumite trepte, etc. 

Video VirZOOM….

 

 5) VRecover este un startup care foloseste VR-ul in recuperera neuromotorie. 

In urma unor studii, s-a demonstrat ca  90% dintre pacientii care trebuie sa urmeze un plan de exercitii pentru recuperarea fizica,renunta pe parcursul recuperaii. VRecover introduce pacientului intr-un mediu virtual si ii propune un set de jocuri astfel incat recuperarea sa fie mult mai usoara si mai funny. 

Video VRecover…

In Romania, o apliactie de recuperare neuromotorie care foloseste Realitatea Virtuala este TRAVEE. TRAVEE este inca in teste clinice la spitalele de recuperare din Bucuresti.