O pastila "inteligenta" ne va scapa de povara pastilelor zilnice

V-ati imaginat vreodata cum ar fi sa scapati de povara pastilelor zilnice, inlocuindu-le cu o singura pastila inghitita o data la 2 saptamani sau chiar la o luna?

Cercetatorii de la MIT impreuna cu cei de la Cambridge au inventat o pastila revolutionara care ramane in stomac pana la 2 saptamani, administrand tratament continuu, intr-un mod controlat.  

In tratamentele cu medicamente s-a demonstrat ca este foarte importanta, din punct de vedere al eficientei, respectarea unui anumit program de administrare al pastilelor (recomandat de medic). 
Mai multe decat atat, multe dintre medicamente devin mai eficiente daca sunt administrate continuu in doze mici.

OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) afirma ca 50% dintre pacientii din tarile dezvoltate nu respecta programul prescris de medic. In cazul tarilor in curs de dezvoltare, acest procent este chiar mai mare. 

Daca avem in vedere persoanele care sufera de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, administrarea corecta a medicamentelor devine uneori o povara atribuita familiei. 

In acest context, MIT impreuna cu Camdridge au inventat o capsula "inteligenta" care rezista in stomac pana la 2 saptamani administrand tratament continuu si controlat.

O data ajunsa in stomac, capsula se extinde sub forma unei stele cu 6 brate rigide. 

Forma de stea cat si materialul din care este facuta (policaprolactama) impiedica eliminarea acesteia din stomac.  

Capsula este suficient de mare sa nu poata fi eliminata din stomac, dar nu atat de mare incat sa produca efecte adverse cum ar fi dureri sau sa influenteze in vreun fel tractul digestiv. 
 

Fiecare brat al capsulei contine tratament care este eliminat continuu, in doze mici pana la 14 zile. 

O data eliminat continutul unui brat, acesta se desprinde din stea, fiind astfel eliminat prin tractul digestiv. Cand intreg tratamentul va fi administrat, capsula va fi complet eliminata. 
 

Cercetatorii afirma ca pastila va deveni “o platforma care poate incorpora orice medicament”. 

In prezent este proiectata  pentru tratamentul impotriva malariei, unde este necesar tratament pe perioade foarte lungi de timp.  

Se lucreaza la versiuni ale capsulei pentru tratamentul bolilor neurodegenerative precum Parkinson, Azheimer, dar si HIV si tuberculoza.

Solutia poate fi utila si medicilor si industriei farma sa evalueze cu mai multa precizie efectul unor medicamente, demonstrandu-se ca cei care participa la studii clinice nu urmeaza de cele ma multe ori programul de administrare al medicamentelor, ducand astfel la rezultate eronate.