Hidrogelul care regenereaza miocardul post-infarct, prevenind stopul cardiac

Infarctul miocardic (sau atac de cord) este consecinta prezentei unor cheaguri de sange (sau trombi) formate la nivel arterial care blocheaza fluxul sanguin. Astfel, sangele nu mai ajunge in cantitatea necesara sa alimenteze miocardul (muschiul inimii), ducand la deteriorarea sau chiar distrugerea celulelor acestuia, fenomen denumit infarct miocardic. 

In urma unui infarct, tesutul afectat se cicatrizeaza, iar incapacitatea inimii de a pompa cantitatea de sange necesara organismului duce la insuficienta cardiaca. Din cauza insuficientei cardiace, inima se mareste iar peretii acesteia se subtieaza. Daca nu sunt luate masurile corecte, se poate ajunge la stop cardiac. Acestea sunt cauzele pentru care aproximativ 50% din persoanele care au suferit un infarct nu supravietuiesc mai mult de 5 ani. 


Tratamentul clasic include modificarea stilului de viata, tratament medicamentos, si chiar transplantul de inima, metode care nu dau rezultate foarte bune, iar in cazul unui transplant, complicatiile le cunoastem cu totii.   

In acest context, se cauta solutii alternative, cum ar fi reparerea zonei de miocard afectat cu ajutorul unor hidrogeluri. 

 

De-a lungul anilor, au fost propuse diferite substante, cu diferite compozitii. 

Bioinginerii de la Universitatea din California au propus un gel in compozitia caruia se gaseste tesut cardiac porcin. Injectat in zona de muschi afectata, gelul creeaza un mediu propice in care miocardul se poate regenera natural. Dezavantajul este ca actioneaza doar la regenerarea tesutului cicatrizat. 
 

Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania propun un nou gel care previne marirea inimii, subtierea peretilor acesteia si repara tesutul cicatrizat.  

Acesta este injectat in miocard printr-o tehnica minim-invaziva, cu ajutorul unui cateter, spre deosebire de alte interventiii de acest gen care se fac pe cord deschis. 

 
Gelul este format din acid hialuronic (molecula de zahar care apare in mod natural in organism) modificat prin adaugarea de adamantan si ciclodextrina cu rolul de a fluidiza gelul, astfel incat sa curga prin cateter. Cercetatorii au adaugat tiol si metacrilat care rigidizeaza hidrogelul post injectare.

 

Acest gel este deosebit de celelalte hidrogeluri propuse deoarece ofera suport mecanic pentru stabilizarea zonei afectate,  limiteaza formarea tesutului cicatrizat, subtierea peretilor inimii si marirea acesteia. Inventia a fost prezentata in august 2016 la Congresul Societatii Americane de Chimie. 

Testele pe animale au fost realizate cu succes, urmand ca anul acesta sa fie testat si pe oameni.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Conform Organizatiei Mondiale de Sanatate, 17 milioane de persoane mor anual din cauze cardiovasculare. Acest numar reprezinta 30% din totalul deceselor anuale. 

In Uniunea Europeana se inregistreaza, anual,  aproximativ 2 milioane de decese din cauze cardiovasculare, Romania fiind in topul clasamentelor, conform Eurostat.