From the Pentagon to your family doctor: Ahead 300

Peste 95% dintre persoanele care sufera un traumatism cranian sunt supuse unei scanari Computer Tomograf (CT) pentru a verifica prezenta unei hemoragii intracrainiene. 

Conform statsticilor, in 90% din cazurile care sunt supuse unui CT, rezultatul este negativ aceasta insemnand expunerea inutila a pacientului la radiatie, costuri si timp pierdut. 

 

Compania americana BrainScope impreuna cu Ministerul Apararii au dezvoltat un device portabil, usor de folosit fiind format dintr-o casca cu electrozi si un smartphone.

 

Ahead 300 detecteaza prezenta unei hemoragii intracraniene folosind electroencefalografia si machine learning. Activitatea scoartei cerebrale achizitionata de electrozi este apoi evaluata de un smartphone cu ajutorul unor algoritmi specifici, dezvoltati de companie. 

 

Detectia se face comparand activitatea cerebrala a pacientului cu activitatea cerebrala a unei persoane sanatoase, de aceeasi varsta cu pacientul:  este comparata viteza cu care informatia este transmisa dintr-o parte in cealalta a creierului sau daca activitatea electrica din cele 2 emisfere este coordonata. 

 

In urma  evaluarii efectuate cu Ahead 300, medicul decide daca pacientul va fi supus unui scan CT sau nu, salvand astfel timp, bani si evitand expunerea inutila a pacientului la raze X. 

 

Device-ul a obtinut aprobarea FDA in toamna lui 2016, iar cercetarea pentru dezvoltarea lui a durat 8 ani. A fost testat in 11 spitale pe 720 de pacienti iar testele clinice au demonstrat o acuratete de 97 s%. 

 

Ahead 300 nu a fost testat pe copii, acolo unde probabilitatea de traumatisme cerebrale este cea mai mare in schimb va fi folosit cu succes de catre aramata. 

Link: BrainScope homepage

Via: BrainScope...