Cefaly trateaza migrenele fara medicamente

Migrenele afecteaza peste 12% din populatia intregului glob, inclusiv copii. Un episod migrenos poate dura intre 4 ore si 3 zile iar incidenta acestora este de 3 ori mai mare in randul femeilor decat al barbatilor. 

In cele mai multe cazuri, migrenele sunt insotite de simptome secundare precum greata, varsaturi, sensibilitatea crescuta la lumina sau zgomot.

Pentru preventia si tratarea migrenelor, medicamentele au fost timp de multi ani singura solutie.  Acestea vin insa cu efecte secundare substantiale, iar pentru unii pacienti sunt interzise sau nu isi mai fac efectul. 
 

In acest context, o companie belgiana a dezvoltat un device care previne si trateaza migrenele prin neurostimulare cu micro-impulsuri electrice. 

Folosit cate 20 de minute pe zi, Cefaly reduce frecventa aparitiei episoadelor migrenoase, reduce intensiatea migrenei in cazul in care aceasta este deja instalata si are efecte anti-stres. 

Cefaly este primul device de acest timp si a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration) inca din  2014. 

Mecanism de functionare

In mare parte, responsabil de aparitia migrenelor este nervul trigemen. Acesta este cel mai mare nerv cranian si, dupa cum ii spune si numele, este format din 3 ramuri principale: oftalmica, maxilara si mandibulara, inervand astfel intreaga fata si scalpul. Partea superioara a acestui nerv se termina in spatele globului ocular, in dreptul fruntii. 

Nervul trigemen transporta informatii despre durere, temperatura, perceptie de pe fata si scalp catre trunchiul cerebral cu ajutorul endorfinelor. 

Cefaly reduce si amelioreaza migrenele, relaxand nervul trigemen prin transmiterea de micro-impulsuri electrice. 

Celulele musculare si cele nervoase sunt singurele tipuri de celule care raspund foarte bine la stimulii electrici iar Cefaly actioneaza tocmai asupra celulelor nervoase. 

Transmitand impulsuri micro-electrice catre nervul trigemen, Cefaly  creste productia de endorfine. Un nivel mai ridicat de endorfine blocheaza intrarea durerii in sistemul nervos si astfel creste pragul de declansare al migrenelor. 

 

Sistemul Cefaly este format dintr-un electrod adeziv care se lipeste pe frunte si un device ultrausor care se ataseaza magnetic la electrod. Device-ul transmite, prin electrod, micro-impulsuri electrice foarte precise care sa stimuleze selectiv terminatiile nervului trigemen. Impusurile electrice au un efect sedativ asupra acestui nerv. 

Utilizat zilnic cate 20 de minute, Cefaly ajuta la prevenirea migrenelor si la reducerea intenistatii acestora ducand astfel la reducerea tratamentului medicamentos si in cele din urma renuntarea la acesta. 

Intensitatea impulsurilor electrice poate fi ajustata de utilizator in timpul unei sesiuni in functie de confortul personal. 

De asemenea, Cefaly are 3 programe de functionare care pot fi selectate de utilizator cu ajutorul unui buton situat in centrul device-ului. Aceste programe sunt: reducerea intensitatii durerii in timpul unui atac migrenos, preventia aparitiei unui nou atac si programul anti-stres. 

Un electrod este folosit pana la 20 de sesiuni dupa care este inlocuit. Este foarte important ca pielea sa fie curatata cu apa si sapun inainte ca electrodul sa fie atasat. Bateria device-ului dureaza pana la 30 de zile dupa care poate fi reincarcata printr-un port USB. 

Eficienta

Cu peste 200.000 de device-uri in folosinta, 81% dintre utlizatorii Cefaly s-au declarat satisfacuti de rezultate. Am gasit totusi pe forumuri useri pentru care Cefaly nu a avut efect sau si-a facut efectul pe o perioada de cateva luni, devenind apoi ineficient. 

 Frecventa atacurilor migrenoase s-a redus cu 54% iar administrarea de medicamente a scazut cu 75%. 

 Recomandari

Cefaly este indicat tuturor celor care sufera de migrene, inclusiv femeilor insarcinate sau care alapteaza carora nu le este permis sa ia calmante puternice in timpul unui atac migrenos. 

Cefaly nu este indicat persoanelor sub 18 ani, celor care au implanturi metalice in craniu si nici celor care au peacemaker sau defibrilator.

Efecte secundare

Efectele secundare sunt minore (disconfort, iritatia pielii din cauza electrodului) si au fost raportate de numai 4,3% dintre utilizatori, incomparabi cu efectele secundare ale medicamentelor, care apar la 50% dintre pacienti. 

Pret

Cefaly poate fi comandat online din SUA, Canada, Australia sau UK, pretul acestuia variind intre 250 si 400 dolari americani. Pretul unui set de 3 electrozi este de aproximativ 25 de dolari.